När tappar man sin första tand?

När tandfen kommer på besök för första gången, ligger det spänning i luften minsann. Ska tanden förvandlas till en krona eller ligger den kvar på morgonkvisten? Att tappa sina mjölktänder är en naturlig väg i utvecklingen och börjar vid sex års ålder. Den första mjölktanden tittar fram i ettårsåldern och samtliga tänder brukar finnas i munnen vid 3 års ålder. Men hur ska man agera som mamma/pappa när mjölktänderna börjar ryka?

Vilka tänder börjar lossna först?

Hos de allra flesta barn kan man börja vicka på de små tänderna i underkäken innan de större framtänderna lossnar. Detta brukar ske genom att den permanenta tanden pockar på uppmärkamhet underifrån och gör så att mjölktanden lossnar av sig självt. Pilla dock inte för mycket utan låt den trilla av i sakta mak. Många barn har dock tendens att vicka ordentligt och tävla med kamrater om vems tand som faller i backen först.

En tappad tand  stolthet

De flesta barn brukar bli mycket ivriga och energifyllda när de ser sina mjölktänder försvinna en efter en. Ofta vill de till och med spara tänder en tid framöver och det bör de få. Samla alla små tansingar i en liten ask så att de inte försvinner. En del föräldrar klistrar till och med in den första tappade tanden i ett fotoalbum som minne.

Uppmärksamma de nya tänderna

Om det har varit lite si och så med tandborstningen hitintills, så är det läge att det inte slarvas med det nu när de permanenta tänderna är framme. Ömtåligheten för karies på nya tänder är större och bör tas på stort allvar. Låt ditt barn borsta tänderna med fluortandkräm. Tänk på att mjölktänderna kan tappas fram till 13 års ålder och sammanlagt ska 20 mjölktänder bytas ut till 28 vuxentänder.

Besök tandläkaren regelbundet

När växelbettet sker och både mjölktänder och vuxentänder sitter i käken, är det vanligt att bettet ser kaosartat ut och att munhygienen blir extra viktig. Ignorera aldrig ett tandläkarbesök och håll koll på tändernas utveckling, bettet och kostintaget ordentligt.