Favoriträtter för små barn.

De flesta föräldrar har nog upplevt det mer än en gång – barnet hänger läpp, sätter sig på tvären och matvägrar. Detta är ett fenomen som inte minst är sammankopplat med den första trotsåldern som börjar sakta men säkert vid 2-årsåldern. Vid 3 års ålder kan det vara mycket svårt att få barnet att äta det man som förälder vill att det ska äta, eftersom barnet själv oftast påtvingar vuxna att köpa dess favoritmat – genom gnäll. Men vad brukar sålunda få 3-åringar att skina upp och äta utan minsta bekymmer?

3-åringens favoritmat – receptet, tack!

Det går naturligtvis inte att på rak arm säga vad alla 3-åringar älskar respektive avskyr i matväg. Allt är individuellt och har också att göra med hur du som förälder tillreder maten och inte minst – vad du äter själv. Du är ju barnets förebild som ska föregå med gott exempel. För det första så behöver en 3-åring som är i full färd med att växa, 3 huvudmål om dagen – frukost, lunch och middag och gärna ett mellanmål eller två. Enligt studier är det bevisat att barn sedan stenåldern tycker om sötare smaker eftersom beska smaker förknippades med fara. Ett litet barn har också benägenhet att uppskatta fetare mat, eftersom det är fett kroppen främst behöver. Några maträtter som 3-åringar rent generellt brukar ta plats vid matbordet för är:

  • Spagetti och köttfärssås
  • Köttbullar och potatismos
  • Korv stroganoff med ris
  • Pannkakor och/eller våfflor
  • Panerad fisk, gärna fiskpinnar
  • Lasagne
  • Makaronilåda

Om du lägger märke till många av dessa rätter, så kan du också se att de innehåller en hel del söta smaker. Tyngdpunkten ligger också ofta på kött, vilket vittnar om att våra förfäder har mer inflytande än vad vi tror.

Kräsna 3-åringar kan göra en tvärvändning

I och med att ditt barn befinner sig i trotsåldern så är det fullt möjligt att favoritmaten kan bli historia när som helst. Barnet lär sig nya vägar, får nya insikter och ändrar smak. Som förälder kan du bara ha tålamod, ta till knep och göra det bästa av situationen.

Publicerat i Mat