Den bästa vällingen för ditt barn

Välling lägger sig inte bara som bomull i magen på barn – det gör även gott för vuxna och kan intas vid magbesvär som maginfluensa eller turistdiarré. Välling innehåller en stor dos av järn, vitaminer och mineraler och är därför oumbärligt när barnets järnförråd från födseln börjar utarmas. Tänk på att välling för de allra minsta barnen måste ha högre fetthalt och mindre protein. Exempel på välling finns hos olika märken i handeln, och när det gäller välling för barn har flera företag utvecklat välling som anpassas efter ålder och eventuella besvär.

Majsvälling

Majsvällingen är en riktig räddare i nöden om ditt barn har dålig mage eller drabbats av exempelvis maginfluensa. Den innehåller färre fibrer än fullkornsvälling respektive havrevälling, och har en mycket lugnande effekt på tarmen. Majsvälling bör dock inte intas före 6 månaders ålder, eftersom barnet oftast ammas innan dess. Majs är mycket skonsam men mättar inte lika mycket som fullkorn och havre.

Risvälling

Många barn fastnar för risvälling som är ungefär lika skonsam som majsvälling. Den är glutenfri, vilket kan vara bra till extra känsliga barn. Smaken brukar också vara tilltalande.

Havrevälling

Denna välling är mer mättande och kan i vissa fall späs ut med fullkornsvälling om barnet är hård i magen. Tänk dock på att inte ge vällingen innan 8 månaders ålder, eftersom mage och tarm är extra känsliga. Havre har ofta en god smak som barn uppskattar men känns en aning kraftigare. Vad ditt barn tycker om den är rent individuellt.

Fullkornsvälling

Den här vällingen kan ges till lite större spädbarn så att säga, eftersom den kan sätta fart på magen. Var försiktig med vällingen innan 8 månaders ålder och späd gärna ut den. Fullkornsvälling är särskilt bra vid den senare potträningen då du kan tillsätta frukt som plommon eller russin.

Slutord

Välling är bland det bästa du kan ge ditt barn. Rent generellt kan du introducera barnet för välling fr.o.m. 6 månaders ålder, men det är viktigt att du har givit det någon form av gluten innan så att du ser hur barnet reagerar.

Publicerat i Mat