Bra mat att ge till din 8 månaders bebis.

När barnet slutar amma så kommer huvudbryet. Vad ska man nu börja ge till barnet och i vilka doser? Från och med 6 månaders ålder är det i sin ordning att börja ge barnet vanlig mat, dock i rätt konsistens och med bra variation. De första smakproven bör emellertid ges i ytterst liten mängd redan från 4 månaders ålder. Barn som är så små växer snabbt och behöver näringsrik kost, eftersom portionerna inte är speciellt stora. Små barn under 1 år bör ha betydligt större fett-dos jämfört med protein.

Mat att undvika för en 8-månaders bebis

Ge inte ditt spädbarn extra salt, det är rentav skadligt. Tillsätt gärna lite fett i maten med omega 3 fetter. Rapsolja är bra, men undvik för mycket smör. Välj inte mat med tillsatt socker, såsom:

  • Söta drycker
  • Sötad yoghurt
  • Kakor
  • Glass

Var också försiktig med för mycket fibrer så du slipper lösa magar och blöjbyten 100 gånger om dagen.

Fett i lagom doser

Alla barn under 2 år äter lite men behöver mycket energi. Ge din bebis därför 1 tesked fett vid varje måltid, det vill säga 2-3 teskedar under dagen. Överdriv dock inte eftersom för mycket fett påverkar magen, och var för all del noga med att välja de goda fetterna.

Rätt livsmedel för en 8 månaders bebis

Vid 8 månader kan du helt klart börja ge ditt barn vanlig mat. Pasta, ris och vitt bröd är förträffligt, men undvik fiberrika alternativ som fullkornspasta och råris. Välling, risgrynsgröt eller havregrynsgröt är ypperliga val för en 8 månaders baby och just välling innehåller alla viktiga näringsämnen som behövs för att barnet ska växa och må bra. Eftersom järn är ett ämne som du bör vara noga med att inte glömma bort, så kan det vara bra att köpa vällingpulver eller färdig barngröt, då det brukar vara tillsatt järn i dessa produkter. Tyvärr kan hemlagad gröt vara för järnfattig.

Vid 8 månaders ålder kan du även introducera barnet för rätter som är rika på järn, såsom kött, blodpudding och ägg.

Publicerat i Mat