Aktiviteter för barn 5-6 år

Att barn gillar att hålla igång är nog ingen hemlighet för någon förälder. När barnet börjar komma i 5 till 6 års ålder börjar det successivt bli dags för fler utmaningar rent motoriskt, det vill säga aktiviteter där hen dittills kanske varit lite för ung. Finns ett större syskon med i bilden motiverar det förstås också; självklart vill man hänga med på det som storebror eller storasyster gör! I övrigt handlar det om att ta efter andra barn som går på förskolan, både i samma ålder och äldre barn, vad gäller aktiviteter och upptåg. Här nedan ska vi presentera några av de aktiviteter som kan vara både roliga och lämpliga i fem- till sexårsåldern.

Vinteraktiviteter

Under den kalla årstiden kan det vara kul att prova på det som passar som utomhusaktiviteter, det vill säga skridskor och skidor. Den här formen av vinter kul är bra att få testa tidigt, så att det blir till en naturlig aktivitet för barnet. Som alltid gäller att ta det lugnt i början och när det handlar om skridskor bör man som vuxen vara med barnet hela tiden – det är lätt att ramla.

Lekland

När barnet börjar lämna småbarnsåren brukar det kunna bli tråkigt med de vanliga lekparkerna; gungorna lockar inte längre på samma sätt och alla ”redskap” börjar kännas lite småskaliga. En trevlig utflykt eller aktivitet är därför att besöka ett lekland. Här finns allt från stora studsmattor till häftiga rutschkanor som borgar för en rolig stund.

Sporter

Ett barn som passerar 5-årsåldern är som regel redo att börja testa någon form av sport i liten skala. Det kan vara kul att prova på fotboll, friidrott och liknande – på barnets villkor.

Tänk på att kompisar börjar få en allt större betydelse när barnen kommer upp i en viss ålder, så överväg att ta med en kompis på någon av barnets aktiviteter – detta kan göra mycket för intresset och moralen.