Aktiviteter för barn 3-4 år

De flesta föräldrar är överens om att barn i 3-4 års åldern visar ett ökat behov av både rörelse och aktiviteter av olika slag. Fantasi, lek och kreativitet behöver omsättas i praktiken, men ibland har man slut på idéer och kan behöva lite tips på roliga sysselsättningar som kan främja såväl utveckling som samspel och kommunikation.

Umgås med djur

Något av det roligaste som finns när man är liten är att åka till Zoo eller en närbelägen djurpark. Brukar man åka på utflykter av det här slaget eller letar efter mindre kostsamma alternativ kan man med fördel besöka större eller mindre bondgårdar där barnen kan få klappa lamm, griskultingar eller titta på kalvar. Att få umgås med djur främjar både empati och medkänsla samtidigt som de flesta barn i denna ålderkategori älskar aktiviteter av det här slaget.

Skogsutflykt

Att packa en matsäck och bege sig ut i skog och mark uppskattas då barn i denna ålder älskar att utforska nya omgivningar. Denna typ av sysselsättning passar alla årstider och vill man göra det extra äventyrligt kan man tänka ut några roliga lekar som passar i skogen. Här kan man samla kottar, pinnar och blad och bygga små hus eller ha med sig förstoringsglas och undersöka djurspår, insekter och de olika trädens blad.

Lek med kreativa material

Vill man hellre stanna hemma en regning dag, men har lekt med allt som finns i huset går det snabbt att koka lera tillsammans med barnen. 4-5 dl vetemjöl, 2 dl salt, 2 msk citronsyra, 2 msk matolja och 4 dl kokhett vatten samt några droppar valfri karamellfärg ger en smidig deg som snabbt kan nyttjas.

Ett annat uppskattat och enkelt tips är att blanda ihop egen månsand av 8 dl vetemjöl och 1 dl babyolja eller vanlig olja. I en rymlig skål eller en mindre plastbalja kan man sedan känna på sanden och forma, mäta, hälla och leka med den på olika sätt. Man kan köra med rymdbilar i sanden eller låta bondgårdsdjuren leka som de vill.